понеделник, 13 септември 2010 г.

Фестивал на рибата се проведе в Русе на 11 септември

Фестивал на рибата под егидата на евродепутатите от ГЕРБ се проведе днес /11 септември 2010 година/ в Русе. Той обхваща още крайдунавските градове Силистра, Никопол, Оряхово, Козлодуй, Лом и Видин и завършва на 12 септември 2010 година. Събитието в Русе започна тази сутрин в зоната под хотел "Рига" и се случва благодарение на народните представители от ГЕРБ в 19- и МИР – Русе и Областната структура на ПП ГЕРБ. За него допринасят държавни институции, неправителствени организации и представители на бизнеса.

Детското риболовно училище събра десетки любопитни деца и зрители. 4 инструктори от спининг клуб „Стари видри” с ръководител Павел Павлов помогнаха на близо 20 деца да усвоят основни знания в областта на риболова и да ги приложат на практика. Те първо научиха какви са риболовните такъми, какви са основните видове риба, които се срещат в Дунава и вътрешните водоеми в областта и в страната, какви примамки се използват за улавяне на рибата. Всяко дете получи в дар чисто нова риболовна пръчка с помощта на фирма "ЕЛ" и магазин "Синият Дунав", както и плувки, блесни, кукички и пр. С помощта на по - големите майстори в риболова децата подготвиха въдизите си близо до реката и направиха първа тренировка "на сухо" като замятаха в импровизирано състезание за точност. Към тях се присъединиха и народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев и изпълнителният директор на ИА "Рибарство и аквакултури" Явор Недев". Макар и трудно, те също се представиха добре.

На трето място с 14 точки бе Златина Пейчева. Втори е Петър Георгиев. Първи със 17 точки е Иван Симов. Те взеха медали и грамоти. Подаръците бяха допълнени с по един безплатен риболовен билет за всеки малък рибар, както и диплом за участие. Тези, които се записаха допълнително днес, могат да го получат в офиса на Регионален център "Дунав", находящ се на ул. "Борисова" № 52 ет. 3 в работно време.

В същото време народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Светлана Ангелова и Даниела Миткова насърчиха и дори помогнаха на малките художници върху асфалт. Времето бе благоприятно и конкурсът за рисунка на асфалт на тема „Дунавски риболов” също събра десетки малчугани. В началото те бяха дарени с разноцветни тебешири, а в края всеки един получи фланелка и шапка.

Общи снимки направиха събитието незабравимо.

В следобедните часове всички се качиха на борда на моторен кораб "Рожен" за разходка до Дунав мост и обратно.

Към 10.30 часа народните представители от 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова, директорът на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" Явор Недев, Таня Ръсовска - началник отдел УПО към ИАРА- София, зам. - областнитe управители на Русенска област Иван Григоров и Петър Даскалов, представители на държавни институции и други гости се включиха в инициативата по пускане на зарибителен материал в река Дунав. 10 000 млади шаранчета бяха пуснати във водите благодарение на "Орка" ООД /град Русе/ с управител Драгомир Хинков. Първи това сториха г-н Нунев и г-н Недев.

"Фестивалът на рибата е един от елементите, които обединяват селищата от двете страни на Дунава", посочи г-н Уручев. Идеята има европейско звучене и смисъл, защото се опира на основните ценности на Европейския съюз да се премахнат границите. С годините напред инициативата може да прерастне в обща с румънската страна. Повече от половината държави - членки на ЕС имат допир до реката, поради което вероятно ще получи подкрепа за нещо още по - голямо. Дунавската стратегия сега се разработва, но и тя допринася за обединението.

Към 13 часа евродепутатът от групата на ЕНП - ГЕРБ Владимир Уручев, народният представител от 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, директорът на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" Явор Недев официално отвориха за прием на проекти по оперативна програма "Рибарство" и показаха документите за старта на мерките 3.1, 3.4 и 3.5 в присъствието на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Светлана Ангелова, от "Атака" Любомир Владимиров, зам. - областния управител Иван Григоров, началника на Регионален център "Дунав" Михаил Михайлов, ръководители на регионални поделения на държавни структури, кмета на община Русе Божидар Йотов, потенциални бенефициенти в Русенска област. Ангажиментът на г-н Недев е до 2013 година по тези мерки е да се инвестират 3.5 млн. евро, а по предстоящата мярка 2.5 от следващия месец още 2.5 млн. евро.

Явор Недев посочи, че се чувства длъжник на Русе, защото в провежданата политика на ИАРА има 2 стратегически района - морски и дунавски. От 1 февруари тази година досега той по ред причини се е занимавал със затягане контрола върху водоемите. А приоритетна цел на агенцията е да е обърната към ОП "Рибарство" /2007 - 2013 година/. От 19 възможни мерки до днес са отворени три. Това означава, че три години от програмата за загубени безвъзвратно. Сега нещата с потенциалните бенефициенти от Русе и край Дунава просто ще си дойдат на мястото. По този начин в условията на криза ще бъде подкрепен местния бизнес. Идеята е и с оперативната програма, и с Дунавската стратегия и със Закона за рибарство и аквакултури, който след месец и половина ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, да се създаде добра база за идните 10 години. По този начин няма да се сменят правила и регламенти често с наредби и заповеди. По този начин хората ще участват в обсъждането. Синергията между реализирани проекти по оперативна програма и Дунавската програма ще допринесе за създаване на рибни борси, закупуване на транспортна техника, ще се развие и туристическия бизнес и пр. В този момент, при ограничено кредитиране от банките, ресурсът на програмата помага на всеки, решил да подхване нормален бизнес. Много е малко съфинансирането в тази програма - достига и до 10 %. Остава да има инициатива. ИАРА ще помага да се подготвят документите и при подаването да се отстраняват допуснатите грешки. Според Явор Недев програмата е трудно написана, поради което има малко проекти досега.

България е единствената страна, в която е изменена програмата. Така от 4 рибарски инициативни групи се очаква те да станат 6. Бюджетът е 18 млн. евро и за бранша има огромно значение за малките градове /над 10 000 и под 50 000 жители/. Има възможност те да станат и 8. В същото време директорът би бил по - спокоен когато заработи първата група.

За зарибяване през предходните години са отделяни към милион - 2 млн. лева от страна на ИАРА. По закон агенцията е трябвало да насочи 25 % за зарибяване. Поради кризата сега и липсата на средства настоящата 2010 -а е обявена за нулева година за зарибяване. На практика ИАРА се самоиздържа - дава на бюджета 6 млн. лева, а ползва само 1 милион. Пред тази година бюджетът и е намален, но това се отнася за всички агенции у нас.

Таня Ръсовска - началник отдел УПО към ИАРА- София, представи подробно мерките, накратко условията за кандидатстване и евентуалните проблеми за бенефициентите. Мярка 3.1 е "Колективни дейности", мярка 3.4 е "Разкриване на нови пазари и промоционални кампании", мярка 3.5 е "Пилотни проекти". Присъстващите получиха специални информационни материали по разглежданата тема.

На 25 септември в Русе г-н Недев ще подпише заедно с румънския си колега двустранен протокол за сътрудничество.

Събитието в Русе завърши тази вечер със стилен кулинарен конкурс при любезното домакинство на комплекс "Люляка" в района на хижа "Приста". На събитието присъстваха народните представители от 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова, народният представител от "Атака" в 19-и МИР - Русе Любомир Владимиров, директорът на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" Явор Недев, Таня Ръсовска - началник отдел УПО към ИАРА- София, областните управители на Русе, Велико Търново, Разград, зам. - областният управител на Русе Иван Григоров, кметът на община Русе Божидар Йотов, представители на държавни институции и други гости.

Тричленно безпристрастно жури в състав Нели Пигулева /вестник "Утро"/, директорът на ПГ по туризъм - Русе г-жа Вълева и Спасимир Димитров - директор на дирекция „Сигурност и управление при кризи” в община Русе, се произнесе за достойнствата на представените рибни ястия. "Най - сладкият рибен специалитет" стана сладкишът с фирма на шаран на фирма "Йовис". За най - добре изпълнена традиционна рецепта на рибно ястие бе определен пълненият дунавски шаран на майсторите от "Ана палас". Пълнената есетра на "Фурнари" също заслужи отличие. Най - нестандартна рецепта за рибно ястие са приложили кулинарите от "Хотел мениджмънт", смята журито. Приготвената чига със задушени зеленчуци е била направена на...грил. Това е твърде особен начин за рибно блюдо. За най - изискано блюдо бе определено това на ресторант "Люляка". То бе много богато и атрактивно като оформление. С особена фантазия бе приготвена рибата на хотелски комплекс "Космополитън". Тя бе окачествена като "най - атрактивно рибно ястие". Специални грамоти и почетни плакети получиха последните 3 участника. Останалите бяха удостоени с грамоти.

Специалитетите бяха дегустирани от гостите, като те подбраха подходящи вина, предоставени от "Винпром Русе"


Няма коментари:

Публикуване на коментар