вторник, 7 септември 2010 г.

Министърът на финансите Симеон Дянков се срещна с представители на дребния и средния бизнес в Русе

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посети днес следобед Русенска област и Русе. Това се случи по покана на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе. Той бе придружен от народния представител Пламен Нунев и областния управител Пламен Стоилов. Министърът на финансите Симеон Дянков се срещна с представители на дребния и средния бизнес в Русе в хотелски комплекс "Космополитън". Близо 2 часа той отговаря на въпроси в присъствието на народните представители Пламен Нунев, Десислава Атанасова и Светлана Ангелова. Участваха още областният управител и неговите заместници, кметът на община Русе Божидар Йотов и председателя на Общинския съвет доц. Васил Пенчев, зам. - кметът на Две могили, общински съветници от Русе, Сливо поле, Ветово и др.

"От месец април ние сме на ния - ниските нива на дължимо, но невърнато ДДС от 2006 година насам. Надявам се, че тази тема няма да се появява днес", каза вицепремиерът. По този начин проблемът е решен и държавате не се кредитира за сметка на бизнеса. Оттук нататък ДДС ще се връща възможно най - бързо. С навлизането на нови софтуерни продукти ще може още по - бързо да се възстановява, добави той. Така сроковете ще могат да се съкратят още и законово.

По различни договори държавата дължи още от предишното правителство пари. Вицепремиерът прояви интерес доколко са изчистени. Става въпрос за спрени европрограми, които са финансиране впоследствие от бюджета - ФАР, САПАРД, "Красива България", ПУДООС. В последните няколко месеца са направени няколко схеми парите да се разплащат. Някои са с помощта на Българската банка за развитие, а други - чрез министерствата като Министерство на отбраната. Въпросът не е напълно решен. В ревизията на бюджета са заложени 660 милиона лева за разплащане до края на тази година. От тях вече са заявени 1/3 - 225 милиона. 200 милиона вече са разплатени, а още 25 милиона ще се разплащат през следващите няколко дни. Това са договори в МРРБ за строителство на инфраструктура /120 милиона разплатени/, отбраната /45 милиона/, има малко в правосъдие, финанси и социалното министерство. Открити са "писти" за договорите от околната среда, защото там има смесване на европари и бюджетни средства по ПУДООС. Там обаче има още работа за вършене.

Един от най - големите успехи на фискалната политика на държавата е, че бюджетът за тази година е така направен, а и за следващата година МФ е готово, за фискална политика, та нито през тази, нито през 2011 година да се вдигат данъци и акцизи. Бюджетът за 2011 година е разчетен така, че данъчното бреме да се запази. Сега България е на 3 място, а предстои да стане номер 2. Така Словакия ще има най - ниски данъци в сравнение с България. Тя обаче има 2 пъти по - голям дефицит от нас. Вероятно до края на мандата ще станем държавата с на й- ниско данъчно бреме, посочи вицепремиерът. По отношение на домакинствата България е номер 1 в ЕС по най - ниско данъчно бреме. Хубаво е срещу данъците да се види да има нещо построено, добави Симеон Дянков. Фокусът на премиера и вицепремиера е да се използват парите за строеж на инфраструктурни обекти - пътища и ж. п. Пример е Кръговото движение край Бяла. Резултат ще има до 16 ноември. Допълнителни пари преди 2 седмици са дадени за пътя Русе - Силистра. Дойдоха и парите за укрепването на ул. "Николаевска", а остават още 2 транша.

Голяма тема е и строежа на автомагистрала "Хемус". Вицепремиерът ще постави въпроса по време на посещението си в Китай след дни. Предишното правителство е направило така, че всичките значими инфраструктурни проекти да са в Южна България по ОП "Транспорт". Сега магистралите с европари се строят предимно там до 2013 година. За да не се чака следващия програмен период се търси изгоден варинт - концесия или публично - частно партньорство за дострояването на "Хемус". Там има няколко варианта. Работи се с няколко потенциални инвеститора. Отсечката Ябланица - Велико Търново - Русе - Търговище - Шумен има заявен интерес от китайски инвеститори, от Близкия Изток и др. По този начин бизнесът в Северна България ще има по - добри пътни комуникации. Очаква се и по - голям товаропоток от Румъния. Вижда се по - голям интерес от румънски инвеститори, които да произвеждат у нас, български с производство за Румъния, а и туристите не са за подценяване. Тази година има по - голям поток от румънски туристи, които идват по цялото Черноморие.

Министърът коментира въпроси от съюз на превозвачите, прие предложение в областта насърчаване на иновациите, говори за работата на мобилните консултантски екипи по европроекти в страната, какво ще се случи с бюджетите на общините, болниците, НЗОК и пр.

Няма коментари:

Публикуване на коментар