вторник, 7 септември 2010 г.

Вицепремиерът Симеон Дянков посети Русе

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посети на 3 септември 2010 година следобед Русенска област и Русе. Това се случи по покана на народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе. Той бе придружен от народния представител Пламен Нунев и областния управител Пламен Стоилов. Вицепремиерът имаше време да погледне как вървят ремонтните работи и изграждането на Кръговото движение преди моста при Бяла. Той посети Средновековен град Червен и Ивановските скални църкви, където разгледа две от най - големите забележителности на областта, запозна се с историята им благодарение директора на РИМ - Русе Николай Ненов, както и с проектите за обновяването им. Г-н Дянков се срещна с кметовете на Табачка и Червен, а в центъра на селото бе посрещнат с вкусна питка и сол по стар български обичай. По - късно вицепремиерът посети Басарбовския скален манастир и разговаря с Русенския митрополит Неофит и игумена на манастира отец Емилиян. Симеон Дянков имаше работна среща в новата сграда на ТД на НАП - Варна - офис Русе.

В хода на импровизирана пресконференция пред медиите г-н Дянков заяви в отговор на въпроси за решените проблеми в Русе, че в почивния си ден е навестил града. Той посочи, че има още някои неща да се оправят по сградата на НАП, за да може към края на октомври всичко да работи и да се състои официалното откриване. Проведен е разговор с д-р М. Вичев - изп. директор на МБАЛ - Русе относно довършването на АГ - комплекса. Тази важна тема е била обвързана заедно с разписани правила, за да се случи това, което всички русенци очакват съвсем скоро. Условията в стария АГ - комплекс не отговарят на изискванията за съвременно здравеопазване, добави г-н Нунев. Поради тази причина е взето решение да се продължи работа по комплекса и през зимата вътре. Поискана е справка, която ще бъде дадена във вторник, за да се види на нейна база как ще се работи.

Дунав мост не бе посетен поради краткото време. Говорено е и за проекта, който се подготвя за ж. п. съоръжението. Вижданията са свързани със стар проект, открит от областния управител, който ще се преработи. Така ще се отпуши 4тапата". С пари по ОП "Транспорт" може да се реши проблема. Сега текат СМР по пътя от Лот 9 Русе - Силистра.

Засега се водят само разговори за такса Дунав мост. При предишната визита тук това беше една от темите. С румънската страна е говорено вече, но днес бе сменен министъра на финансите в северната ни съседка. Има протоколи от старите преговори, за да се продължи с новото ръководство там. В същото време е предприето през лятото запитване към ЕС дали може ако румънската страна не е готова тази година да направи крачка, дали може само българската страна да намали таксата. Отговор се очаква. По темата правителството работи повече от половин година и надеждите са до края на годината да има положителен резултат. Попитан дали би се лишил от тези приходи министърът отвърна, че те действително няма да ги има, но пък от друга страна се разчита на по - голям приток на хора. Притокът не е само на туристи от румънска страна, а и на хора, които пазаруват. Те ползват голямата разлика между ДДС на България и Румъния /20 и 24 % съответно/. Това е добре за хазната, а и за икономиката на Русе. Направени са вече разчети. От НАП са информирали за повишаване на оборотите и приходите от ДДС в големите търговски обекти в Русе спрямо останалата част на сграната. Въпреки че е лято и въвеждането от 1 юли на по - голямата ставка по ДДС от румънска страна, се наблюдава по първоначални данни от август за големите търговски обети на Русе ръстът е между 7 - 8 % ръст спрямо средния за страната. На тази база се смята колко влиза в хазната и при тази сметка намаляването на таксата става изгодно от фискална гледна точка.

Таксата е направена по европейските правила, че да е достатъчна да се ползва за поддържане на моста. От българска страна за колите таксата може да стигне от сегашните 6 евро до 1 - 1.5 евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар