неделя, 8 март 2009 г.

Декларация по повод организацията на сметосъбирането и сметоизвозването в община и град Ветово

Ние, общинските съветници от групата на ПП “ГЕРБ” в Общински съвет гр. Ветово в лицето на Андриан Иванов Райков, Димитър Денев Димитров и Валентина Димитрова Наумова, изразяваме тревога по повод организацията и извършването на дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване на територията на община Ветово и по - специално в град Ветово. Недоумение буди у нас възприемането на примитивни средства при хигиенизирането на града, което на практика води до завръщането ни в началото на 20 век. За това свидетелства приложеният снимков материал, който илюстрира състоянието на почистването във Ветово през последните няколко дни.

В разпоредбите на Глава 1, чл. 3 ал. 2 от Правилника ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ - ВЕТОВО, НЕГОВИТЕ КОМИСИИ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МУ С ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ОС е колективен орган на местното самоуправление и осъществява своите правомощия при спазване традициите на законност, публичност, закрила на интересите на общината и нейното население.

Като общински съветници ние се чувстваме задължени да поставим на вниманието на гражданите и общинската администрация няколко въпроса във връзка с необходимостта от упражняване на стриктен обществен контрол.

1. Има ли сключен договор с община Ветово за извършване дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване в града и общината през 2009 година?

Наш дълг е да изискваме и отчет за това как и при какви условия се извършва изпълнението на този договор и изразходването на пари от общинския бюджет през 2009 година.. Искането не е самоцел. То трябва да защити обществените интереси на всички ветовчани.

2. Коя е фирмата, която въз основа на сключен договор с община Ветово, извършва дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване в града и общината през 2009 година?

3. Защо дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване в града се извършват с помощта на каруца, при условие, че във всички останали общини от региона това става със специална техника /камиони с или без вариопреса/ ? Вероятно няма клауза в договора за извършването на точно такъв вид услуга.

4. Каква сума е изразходвана от началото на годината до 1 март за по сметосъбиране и сметоизвозване в града и общината /през 2009 година/? Достатъчна ли е тя, и ако не - защо? Недопустимо е извършването на сметосъбиране и сметоизвозване в града и общината в разрез с елементарни изисквания на РИОКОЗ за опазване на общественото здраве.

Ние, общинските съветници от групата на ПП “ГЕРБ” в Общински съвет - гр. Ветово, призоваваме общинска администрация - Ветово да даде отговор на тези въпроси в писмена форма в 3 - дневен срок, считано от 9 март 2009 година. Нека гражданите и останалите колеги от ОбС - Ветово са наясно как се изразходват средствата от бюджета на общината в тази сфера.

При установени нередности ние се ангажираме да сезираме Областния управител г-жа Мария Димова, ОД "Полиция" - Русе и Окръжна прокуратура - Русе за предприемане на мерки по прилагане на законовите разпоредби, подзаконовите нормативни актове и решенията на Общинския съвет в пълен обем.


гр. Ветово

8 март 2009 година Общински съветници от групата на ПП ГЕРБ в ОбС– Ветово

Няма коментари:

Публикуване на коментар