понеделник, 16 март 2009 г.

Представяне програмата на ГЕРБ в областта на социалната политика в Русе

Програмата на политическа партия ГЕРБ в областта на социалната политика бе представена в Русе днес /15 март 2009 година/ в конферентната зала на хотелски комплекс „Космополитън.” В презентацията, която ще бъде последвана от дискусия участваха експертите в експертната комисия по социална политика на ГЕРБ Илиян Точев и Ленко Ленков, областният ръководител на ГЕРБ – Русе Пламен Нунев, организационният секретар Десислава Атанасова. Специален гост бе евродепутатът от групата на ЕНП – ЕД /ГЕРБ/ в Европейския парламент Николай Младенов.

Сред участниците бяха кметове, общински съветници от Русенска област, представители на държавни и общински социални институции, неправителствени организации.

Ленко Ленков набеляза предизвикателствата пред социалната програма предвид ситуацията в момента у нас и основните и цели.

В центъра на социалната политика на ГЕРБ е поставена личността и необходимостта да се инвестира в хората. Потребно е тяхното активно участие за преодоляване на съществуващи рискове в няколко основни и важни насоки. При децата има рискове от лоши грижи в ранно детство, което дава тежко отражение върху личността в бъдеще. Особено внимание трябва да има към хората в третата възраст и безработните, които малко или много са социалноизолирани.

Семейството е основната единица, в която трябва да се стимулира обществената солидарност и ще позволи на хората да реагират адекватно при кризи.

Социалната политика на ГЕРБ приема интегрален подход на действие по отношение образование, здравеопазване и пазар на труда. Мерките там трябва да се съгласувани и координирани, за да се постига максимален ефект с наличните ограничени ресурси. Следва да се извършва постоянен мониторинг на резултатите и оценка на провежданите политики, за да се постига по – добър ефект.

Едно от основните предизвикателства пред социалната политика са негативните демографски тенденции и високите нива на миграция, намаляваща потенциала на работната сила у нас. Така се намаляват възможностите за интервенция. Тревожни са високите нива на ранна детска смъртност. Нараства броят на семействата без деца, увеличават се разводите. Неравномерно е разпределено населението върху територията на страната.

Г-н Точев се спря на различните аспекти на подкрепяща среда и условия за социално включване и антидискриминация, както и създаване на по-сигурен и достоен живот на хората в напреднала възраст.

Споменати бяха конкретни цифри от националната статистика за илюстрация сериозността на проблемите у нас и нуждата от по – бързото им решаване, за да не се създават допълнителни трудности в развитието на държавата в бъдеще.

Приоритетни направления

І. Демографско развитие и политика за детето и семейството

Нашата цел е изграждане на благоприятна среда, която да позволи на българските семейства да отгледат и възпитат желания от тях брой деца, като им осигуряват добри материални, образователни и емоционални условия на живот.

Приоритети:

• Забавяне на негативните демографски процеси и преодоляване на тенденцията за намаляване на броя на децата в България чрез: Насърчаване на раждаемостта ; Подобряване на репродуктивното здраве на нацията и подкрепа за бъдещи родители; Осигуряване на възможности за съчетаване на родителството с професионалната реализация на младите хора; Намаляване броя на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст.

Предлага се повече финансови стимули за раждане на деца в семейството, особено на второ дете, а също така и значително нарастване /до 3 пъти/ на еднократните помощи за раждане на първо и второ дете. Необходимо е постепенно увеличаване помощите за раждане на деца, като се следва подоходния критерий, като се увеличават и помощите за лица, отглеждащи лица с увреждания. Следва да се въведат данъчни и кредитни преференции за млади семейства и семейства с деца. Ще се работи за превенция на стерилитета при семействата и поемане изцяло на „ин витро” зачеването.

Другите важни приоритети на това направление са свързани със създаване на мрежа от социални услуги и се отнасят до:

• Преодоляването на социалните рискове пред здравното развитие на българските деца
• Преодоляване на социалните рискове пред образователното развитие на децата
• Преодоляването и постепенното изкореняване на бедността сред децата в България
• Преодоляване на рисковете пред развитието на децата, лишени от родителска грижа

ІІ. По-добър жизнен стандарт, по-добри условия за работа и възможности за съчетаване на професионалния и семейния живот

Политиката си в това направление ПП ГЕРБ ще развива водена от разбирането за:

Приемане като водещо начало в социалнополитическата? практика триединството "образование-заетост-жизнен стандарт";

Създаване на? условия за по-високо качество на живот на българските граждани при наличието на ограничени финансови ресурси за здравеопазването, образованието и сигурността;

Превръщане на социалната политика във фактор за? производителността, което означава нови инвестиции в човешкия капитал.

Приоритети :

• Повишаване търсенето на труд като се насърчава създаването на повече и по качествени работни места
• Осигуряване на адекватно предлагане на труд в отговор на потребностите на икономиката
• Насърчаване социалната и икономическа интеграция на уязвимите групи в обществото чрез включване на заетост и обучение за придобиване на нови знания и умения:
• Създаване на условия за по- добро съвместяване на личния, семейния и професионалния живот
• Опазване на здравето, работоспособността и живота на работещите


ІІІ. Подкрепяща среда и условия за социално включване и антидискриминация

Политиката се фокусира около социалната роля на семейството, подкрепата за запазване на неговата цялост и преодоляване на рисковите фактори за попадане на членове на семейството в неравностойно положение. Основен подход при социалната интеграция на хора в неравностойно положение (включително онези членове на обществото, които нямат или са загубили своето семейство) ще бъде създаването на среда, близка до семейната.

Основните приоритети на това направление са:

• Провеждане на последователна политика за борба с бедността
• Последователно провеждане на принципите на солидарност и субсидиарност в социалната сфера.
• Разработване на превантивни модели на услуги в социалната сфера.
• Стимулиране на социалното предприемачество
• Провеждане на последователна политика за борба с дискриминацията

ІV. По-сигурен и достоен живот на хората в напреднала възраст и създаване на условия за по-активното им участие в икономическия и обществения живот.

Демографските процеси, водещи към застаряване на населението и увеличаване дела на пенсионерите налагат спешни мерки за финансово укрепване на пенсионната система. Дефицитът на публичната пенсионна система се равнява на близо 2 % от БВП. Понастоящем този недостиг се покрива със субсидия от държавния бюджет, но съществува остра необходимост от търсене и на други решения. Политиката на ГЕРБ включва доразвиване на сегашния три-стълбов модел на пенсионната система, като се засилва ролята на капиталовите фондове с индивидуални сметки. Паралелно с развитието на пенсионната система ще се изгражда и широка и ефективна мрежа за дългосрочни грижи за възрастните хора.

Приоритети и мерки: Устойчивост и дългосрочност на политиката на повишаване на пенсионните доходи от публичната пенсионна система

• Засилване ролята на задължителните и доброволните пенсионни фондове от капиталов тип с индивидуални пенсионни сметки
• Изграждане на мрежа за дългосрочни грижи за възрастните хора

Основен инструмент за осъществяване на политиката ще бъдат различни оперативни програми, които ще се разработват към всяко приоритетно направление, финансирани чрез средства от бюджета, Структурните и Кохезионния фонд на ЕС; други източници, в т.ч. национални (фирми, общини, НПО и т.н.) и международни (Световна банка, външни донори). Програмите партия ГЕРБ ще разработва с участието на български и европейски експерти, както и с активното участие на синдикатите, на бизнес организации, на неправителствените организации.които развиха сериозен професионален капацитет в социалната сфера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар