понеделник, 21 февруари 2011 г.

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев участва в Национална молитвена закуска във Вашингтон

Днес /21 февруари 2011 година/ народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев сподели в Русе, че е бил изненадан, когато е получил покана от американски сенатори и конгресмени за участие в националната молитвена закуска на 3 февруари тази година във Вашингтон. Още през месец септември 2010 година  е проведен предварителен разговор с хора, отговарящи за подготовката на събитието по отношение на Югоизточна Европа и Балканите.

За мен беше чест, че присъствах на тази молитвена закуска, каза народният представител.

Първата молитвена закуска се провежда през април, 1935 год., в Сиатъл, щата Вашингтон и е инициирана от 19 членове на тогавашния бизнес елит. След формирането на редица молитвени групи в различни щати, през 1942 год. достигат и до Вашингтон, ДС, където се формират първите групи в сената и камарата на представителите. Днес по този начин се свикват различни групи в повече от 180 държави, в които участниците се събират с надеждата да намерят взаимно разбиране, подкрепа, съпричастност и по този начин да намерят „по-добър” начин да се справят със проблемите си.

Тази година се състоя 59-та официална годишна молитвена закуска. Официално тя е основана през 1953 год. от Ейзенхаур, тогавашен президент на САЩ. На нац. молитвена закуска се събират индивиди от различни националности, религии, политически възгледи, обединени единствено от силата на молитвата. Повече от 3000 гости годишно се събират и оставят настрана различията си, за да утвърдят моралните и духовни ценности на живота си. Това вдъхновително събиране ни напомня, че нещата, които ни обединяват са повече от това което ни разделя.

Така беше и тази година на поредната нац. молитвена закуска, която беше удостоена лично от президента на САЩ, Барак Обама. Направи впечатление осезаемото присъствие на силни пол. личности в световен мащаб, президенти, министри, сред които бе и принц Абдул 2-ри, настоящи и бивши сенатори и конгресмени от камарата на представителите на сената. Домакини, модератори на таз’ годишната закуска бяха Джеф Милър (Jeff Miller) – конгресмен 5-ти мандат от щата Флорида, републиканец, както и Анн Кирпатрик (Ann Kirkpatrick) – представител на камарата на представителите от 2009-2011 год. от щата Аризона, демократ.

Официални оратори бяха: Негово Превъзходителство Томас Вилзак (Thomas Vilsack) министър на земеделието на САЩ, Рандъл Уалас (Randall Wallace), сценарист – сценарист на филма „Смело сърце”, Хозе Енрикез (Jose Enriquez) – чилийски миньор, оцелял, Марк Кели (Mark Kelly) съпруг на представител на камарата на представителите от щата Аризона Габриеле Гифордс (Gabrielle Giffords), демократ.

Пламен Нунев е бил заедно на една маса с министъра на културата на Македония и министъра на икономиката на Сърбия. По време на закуската са установени интересни запознанства и впоследствие са проведени срещи. Така г-н Нунев се е срещнал с Дейвид Бизли (David Beasley), републиканец, 113-ти губернатор на Южна Каролина от 1995-1999. Той е поканен да дойде в България. На 22, 23 и 24-и февруари той ще е у нас. Следва съвместно посещение в Македония.  Причината е, че по време на миналата молитвена закуска представители на правителството на Македония и депутат са били във Вашингтон.

За бъдещи инвестиции в България е говорил Пламен Нунев в други свои срещи по време на четиридневния престой. Народният представител се е срещнал с двама сенатори и трима конгресмени. Те са се поинтересували от отражението на световната икономическа криза у нас, развитието на икономиката и пр. Съвместно са разгледани отношенията на България с други държави в глобален мащаб, както и как тези нови познанства биха могли да се разширят в полза на сътрудничеството и разбирателството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар