петък, 4 февруари 2011 г.

Русе – домакин на Лимес конгрес през 2012 г.


Областният управител Пламен Стоилов се срещна днес с представители на организационния комитет на Световния Лимес конгрес, който ще се проведе през 2012 г. в Русе. С подробности за предстоящия форум го запознаха директорът на Националния археологически институт към БАН доц.д-р Людмил Вагалински и неговите колеги доц.д-р Сергей Торбатов, доц.д-р Евгения Генчева и д-р Сирма Александрова. В срещата участваха и директорът на Русенския исторически музей доц.д-р Николай Ненов, както и общинският съветник Владислав Атанасов.

Гостите потърсиха съдействието на областния управител за провеждането на форума. Г-н Стоилов заяви пълната си подкрепа и определи Русе като най-подходящия български град за такъв престижен конгрес. Решението за домакинството е било взето през 2009 г. на последния форум в такъв формат в Лондон. Очаква се през септември 2012 г. в Русе да пристигнат близо 400 експерти от 15 държави. Идеята е чрез конгреса да се популяризира възможността за туризъм в някогашните римски територии в България.

Лимес конгресът е форум за границите на Римската империя. В днешна България попадат 471 км. от тях. Това са територии по поречието на река Дунав.

Няма коментари:

Публикуване на коментар