понеделник, 14 февруари 2011 г.

Русе и Гюргево ще си сътрудничат в здравеопазването, извънредните ситуации и университетското образование




Здравеопазване, извънредни ситуации и университетско образование. Тези свери ще бъдат добавени към вече подписания протокол за трансгранично сътрудничество между Област Русе и Окръг Гюргево. За това се договориха на работна среща вчера в Гюргево представители на двата региона. От българска страна в нея участваха областният управител Пламен Стоилов, заместник областният управител Иван Григоров, изпълнителният директор на Асоциация Еврорегион Данубиус Лили Ганчева, изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение – Русе д-р Минчо Вичев, директорът на Районната здравноосигурителна каса Калоян Копчев, директорът на Регионална здравна инспекция д-р Маргарита Николова, началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Димитър Павлов и ръководителят на териториалната структура на Гражданска защита Ивелин Димитров. Румънската страна беше  представлявана от префекта на Окръг Гюргево Роберт Кристой, заместник префекта  Даниел  Фица, председателя на Окръжен съвет Гюргево Думитру Беяну и специалисти от горепосочените области.
При откриването на срещата, г-н Роберт Кристой благодари на областния управител на Русенска област за бързината, с която откликна на поканата от румънска страна и изрази надежда, че много скоро  жителите на двата региона ще се възползват от най-добрите услуги по отношение на спешната медицинска помощ.
На свой ред, гСтоилов даде висока оценка на сътрудничеството между двата региона и изрази надежда, че то ще продължи с конкретни резултати, полезни за живеещите от двете страни на Дунав.
В новия си вид, протоколът ще бъде подписан в края на март и ще бъде представен за одобрение на Министерствата на външните работи на двете страни.
Здравноосигурителните каси от двата региона, с одобрението на висшестоящите органи ще подпишат споразумение за сътрудничество за начина на заплащане на спешните медицински услуги, която ще имат възможност да получават жителите на двата региона в съседната държава.
Участниците в срещата се договориха още да бъдат създадени две съвместни работни групи - в областта на медицината и на извънредни ситуации. Те ще заседават ежемесечно, за да подготовят законовата рамка на споразумението.
В рамките на  медицинската група ще се обсъдят следните въпроси:

• списък на
предоставяните видове  болнични и извънболнични медицински услуги,   които могат да се предоставят в случай на спешна медицинска помощ от специализираните  звена в Гюргево и Русе;

• анализ на
начини, по  които може да се извършва обмен на информация;

• изследване на
Европейската директива, която определя правилата за трансграничен достъп до медицински услуги;

• сътрудничество
с оглед на създаване на общи практики в двете страни за трансгранични  медицински услуги;

установяване на възможностите за използване на специализиран медицински транспорт, включително и на екипите;

• наличие на висш медицински персонал, който да се ангажира в здравните заведения в Гюргево;

• премахване на
такса мост,  в случай на транзитно преминаване на  линейки и екипи  на SMURD /Спешна помощ/;

разработване на стандартни формуляри за препращане, хоспитализация, лечение и др. в двуезичен вариант.

В областта на извънредните ситуации, ще бъдат обсъдени следните въпроси:

категории бедствия, за които ще се прилага протокола;

• капацитет за прием на
 евакуирани  от засегнатите райони и максимален период на осигурени  условия за оцеляване;

• възможности за намеса по определени категориита;

кои  са болничните единици, които имат възможност за оказване на спешна помощ;

възможности за медицински транспорт,  подкрепен от българските власти;

координати на Спешните приемни звена;

• общи
те процедури за разрешаването на случаите;

права и задължения на структурите за поемане на случаите;

Няма коментари:

Публикуване на коментар