петък, 26 юни 2009 г.

Среща на кандидати за народни представители с граждани – членове на дружество "Кураж"

На 26 юни 2009 година много членове на дружеството на граждани с увреждания „Кураж” се срещнаха с кандидатите за народни представители от ГЕРБ в Русенска област в офиса в блок „Цитадела”. Председателят на дружеството г-жа Калчева радушно посрещна и представи своите гости – мажоритарният кандидат и водач на листата на на й- голямата дясна политическа сила в България Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Светлана Ангелова и Свилен Иванов. След кратко представяне на листата и встъпителни думи настъпи време за представяне програмата на ГЕРБ в областта на социалната политика. Тук експертът Светлана Ангелова отговори на наболели въпроси от гражданите и сподели проблемите на техните нелеки съдби. Увеличение на интеграционната добавка ще има и то няма да бъде обвързано с гарантирания минимален доход, а с минималната работна заплата. Понастоящем базовото ниво е 65 лева – смешно малко за условията на икономическа криза и голяма инфлация у нас. Сумите от 8 лева за транспортни разходи и 8 лева за лекарства са обидно ниски за възрастните, които в повечето случаи имат в семействата си безработни млади. В същото време има много псевдоинвалиди, които купуват своето „инвалидно право” и създават условия за корупция в социалната сисмета, подчерта г-жа Ангелова. ГЕРБ няма да допусне тази практика да продължава, намеси се експертът в областта на сигурността Пламен Нунев и дори посочи някои конкретни мерки.

Ще има промени в нормативната уредба за технческите помощни средства, обеща г-жа Ангелова. Десислава Атанасова отбеляза как ще стане това. В момента дори не е спазено изискването за достъпна градска среда, каза юристът. Даден бе пример с дирекция „Социално подпомагане” в Русе и 2 клона, където хора с увреждания трудно могат да достигнат до кабинетите. Казусът с монтирането на звънци вместо на рампи и асансьори за удовлетворяване елементарните потребности на нашите съграждани буди недоумение при положение, че министърът на труда и социалната политика дава над 17 000 лева за самолетен билет до Куба.

Относно децата с увреждания ще има увеличение на месечната помощ. ГЕРБ ще направи така, че програмите за личен, социален асистент и домашен помощник да не обхващат само ограничен кръг българи, а всички нуждаещи се. Поискани бяха специални кабинети за граждани с увреждани яв болниците, за да не чакат те на опашка. Наред с това изникнаха абсурдни неща, свързани с отговорността на община Русе. Вратата на входа на офиса ще падне всеки момент, защото пантите са разядени от ръжда. Помещението е общинско, тясно е и не побира всичките 300 члена на дружеството. В същото време партии се ширят в центъра на града върху десетки квадратни метри общинска площ. „Поискайте някой от многото клубове на БСП и ние ще гласуваме в Общинския съвет да ви бъде даден ГЕРБ не ползва под наем на символични цени общински помещения в Русенска област и България”, заяви г-жа Атанасова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар