вторник, 30 юни 2009 г.

Среща между КРИБ и ГЕРБ

КРИБ – Русе инициира поредица от срещи на бизнеса от област Русе с ръководствата и икономическите екипи на политическите сили, участници в предстоящите парламентарни избори. В условията на икономическа и финансова криза, за бизнеса са важни най-неотложните мерки и икономически идеи, които политическите партии предвиждат да приложат в бъдещата си дейност. Първата среща се състоя днес с ръководството и икономическия екип на политическа партия ГЕРБ. На 29 юни /понеделник/ зала Гранд Хол на хотел „Космополитън” се оказа тясна да побере над 70 представители на едрия и средния бизнес в региона. Срещата бе под формата на дискусия и отворена за въпроси по всички теми, вълнуващи бизнеса. Участници в срещата от страна на ГЕРБ бяха експертите Росен Плевнелиев, Бисер Боев, Красимир Антонов, д-р Андрей Ковачев, Ирина Йорданова и проф. Николай Андреев.

Събитието бе открито от председателя на най–голямата дясна партия в България Цветан Цветанов, който приветства присъстващите, сред които бяха мажоритарният кандидат на ГЕРБ в област Русе Пламен Нунев, евродепутата Николай Младенов, кандидати от листата на политическата сила за 19-и МИР – Русе. Акцент в неговото обръщение бе призивът да се гласува на 5 юли, за да се случи промяната в България.

Г-н Плевнелиев откри дискусията с експозе, в което посочи настоящата тежка за страната икономическа и финансова ситуация с намален поток на чуждестранни инвестиции, висока инфлация и безработица, която вероятно ще достигне 10% в края на тази година. Той открои разликите в управленската програма на ГЕРБ и т.н. проект на социалистите за по – нататъшно управление със засилено участие на държавата. За разлика от тях ГЕРБ залага на бизнеса, благодарение на който ще бъдат преодоляни негативните последици от кризата.

„Държавата не е висша форма за правене на бизнес, а платформа гражданите и бизнеса да се развиват”, подчерта експертът. „Ние ще спрем политическия натиск още от първия ден за еврофондовете”, обеща г-н Плевнелиев, като посочи, че в сегашните условия общата липса на административен капацитет и разхвърляна отговорност при усвояването на европарите е довела до липсата на една изградена магистрала у нас. Това е било заложено в програмата на БСП за управление още през 2005 година, а проектите са... от 1985 година. Всъщност нищо не се е случило защото от еврофондовете трябва да се махнат политиците и те да се оставят на специалистите. В момента около 2 500 държавни служители работят в сферата на еврофондовете, а общият брой на администрацията е над 80 000 души. Това е обидно малък процент предвид амбициозните цели на ГЕРБ. Партията ще направи всичко възможно да промени това. Ще се премахнат дублиращите се структури на министерства.

В условията на криза ще бъде намалена осигурителната тежест. Забавеното ДДС е към 610 милиона лева. Бюджетът умишлено не се преработва от настоящото правителство, за да могат следващите управляващи да изпитат на гърба си в пълна степен тежестта на кризата.

ГЕРБ ще поеме отговорността да управлява, но само ако може да контролира системата, а не да изчиства последиците от управлението на тройната коалиция.

Едно от най–удачните управленски решения се вижда в електронното правителство, пълната публичност на услугите, да се прекрати разкарването от министерство на министерство за един документ, свързването на информационните масиви на НАП, митниците и пр.

Няма коментари:

Публикуване на коментар