неделя, 21 август 2011 г.

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе участваха в Празника на ябълката в село Екзарх Йосиф



Няколко вида сладкиши от ябълки показаха за първи път днес на Празника на ябълката в с. Екзарх Йосиф. Той събра стотици жители на селото и гости от съседни населени места на площада, където за четвърти път се организира подобно честване. Инициативата е на кмета Илия Данев, а официални гости бяха народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, Десислава Атанасова и Светлана Ангелова, зам. - министърът на земеделието Георги Костов, заместникът на Селскостопанската академия доц. Галина Панайотова, председателите на общинските съвети в Русе и Бяла доц. Васил Пенчев, общински съветници от Бяла, Русе и Борово, кметовете на Русе и Борово Божидар Йотов, д-р Иван Попов, ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев, директорът на Д РСЗ - Русе Драгомир Николов и др.

Народният представител Пламен Нунев приветства събралото се множество по повод събитието и връчи на кмета на селото поздравителни адреси от името на депутатите и областния управител Пламен Стоилов. Заместник - министърът също пожела на гражданите да продължат традицията и развиват овощарството в региона. По повод уникалния празник кметът Илия Данев получи специално омесена питка от самодейна фолклорна група.
Честването на площада пред читалището продължи с изпълнения на народни песни, стихове за ябълката, надиграване и танци. Подчертано бе значението на този плод за човешкото здраве с поговорката - "Една ябълка всеки ден и докторът ще е далеч от мен". Приведени бяха множество примери от Библията и древността до наши дни, свързани с ролята на ябълката в живота на човека.
За първи път тази година в хода на изложбата на открито бяха показани не само различни сортове ябълки, а и сладкиши, приготвени с тях - щрудели, баници, кексове и пр. Приложението на ябълката в козметиката бе илюстрирано дори със сапун и шампоан.
У нас са известни към 500 вида ябълки. Над 20 са култивирани в село Екзарх Йосиф, община Борово. С овощарство се занимават над 250 домакинства в района.
                    

         20 август 2011 година                                          Пресцентър на ГЕРБ - Русе

Няма коментари:

Публикуване на коментар