сряда, 3 август 2011 г.

Народният представител Светлана Ангелова: Подкрепям разкриване на професионално направление и специалност „Социални дейности” в Русенския университет



Народният представител Светлана Ангелова в качеството си на зам.-председателя на парламентарната комисия по социална политика в Народното събрание заяви подкрепата си за разкриване на професионално направление и специалност „Социални дейности” в Русенския университет по време на кръгла маса днес в Русе. Тя бе организирана от факултета по обществено здраве с участието на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, областния управител Пламен Стоилов, председателя на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев. Модератор на дискусията бе ректорът на висшето училище проф. Христо Белоев.

Освен специалистите от факултета в дискусията бяха привлечени представители на всички компетентни държавни, областни и общински структури, свързани със социалното подпомагане и здравеопазването в Северен централен район. Сред тях са представители на общинска администрация - Русе и общински съветници от Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика, директори на Регионални дирекции за социално подпомагане, директори на здравни институции и инспекции, директорът на Регионалната служба по заетостта в Русе, представител на УНИЦЕФ, доставчици на социални услуги.
Има визия за развитието на социалните услуги в България, както и приета стратегия за деинституционализация с план за действие. Според тези документи в следващите 15 години ще бъдат закрити всички социални домове в страната в сегашния им вид. Ще се върви към развитие на социалните услуги, приемната грижа, приемните семейства, осиновяването на децата от ранна детска възраст и настаняване на децата и хората в нужда в дневни центрове и такива от семеен тип, каза министърът. По този начин те ще имат по - добри условия за живот.

С големите проекти у нас се очакват повече и по - добре подготвени социални работници. По тази причина ректорът бе приветстван за откриването на новата специалност. За нея и възпитаниците и бе предречен успех в бъдеще.
Концепцията на организаторите е в пълно съответствие с политиките на ЕС в социалната сфера и прилаганите в страните членки нови образователни практики за висша квалификация по социални дейности. Това предполага интегриран подход в обучението, който да включва значим медикосоциален и психосоциален компонент за съчетаване на социалната и здравната услуга. Този иновативен подход е заложен и в областните стратегии за развитие на социалните услуги у нас.

Разкриването на професионално направление „Социални дейности” в русенското висше училище е насочено към създаване на едноименна специалност, която да отговори на голямата обществена потребност от по-широк спектър и по-качествени социални услуги, които да се практикуват от социални работници с адекватен образователно-квалификационен профил. На Кръглата маса бяха представени експертни мнения и идеи, които да оптимизират подготвяната от факултет „Обществено здраве” образователна документация. Както е известно, факултетът в момента обучава по специалностите „Кинезитерапия”, „Ерготерапия” и от есента - по регулираните професии „Акушерка” и „Медицинска сестра”
.

          13 юни 2011 година                                          Пресцентър на ГЕРБ - Русе

Няма коментари:

Публикуване на коментар