сряда, 3 август 2011 г.

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Светлана Ангелова: Още в средата на август ще влязат в сила промените в КСО за опростяване лихвите на майките



Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Светлана Ангелова съобщи днес в Русе, че през тази седмица в Народното събрание предстои да се разгледат два важни законопроекта. Единият засяга промени в Кодекса за социално осигуряване, а другият - промени в Кодекса на труда. Преди две седмици група народни представители от парламентарната група на ГЕРБ внесоха законопроект за опростяване лихвите на майките, които са нарушили чл. 53 ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване. Съгласно внесеният законопроект се прави едно изключение за майките, които са нарушили чл. 53 от КСО, а именно, ако в срок до 6 месеца от влизане в сила на промените, които предлагаме те внесат главницата по задължението, ще им бъдат опростени лихвите. За тези майки, за които е установено, че са нарушили разпоредбите на чл. 53 на КСО, но са внесли дължимите суми в Националния осигурителен институт, ще им бъдат върнати лихвите. От влизане в сила на промените, които се предлагат в срок от 1 година те ще могат да подадат искане до НОИ, с което да им бъдат върнати лихвите.

Още преди ваканцията на депутатите промените ще се гледат на второ четене. Очакванията на зам. - председателя на Постоянната комисия по труда и социалната политика в Народното събрание са промените да влязат в сила до средата на август.

Промените в Кодекса на труда удължават с 6 месеца срока за представителност на организациите на работодателите и служителите на национално равнище. На 14 декември 2007 година с решени ена Министерски съвет е прието националнопредставителни и признати 2 организации на работниците и служителите, а именно КТ "Подкрепа" и КНСБ, както и 6 организации на работодателите - КРИБ, АИКБ, Съюза за стопанска инициатива, БТПП, Български съюз на частните предприемачи "Възраждане" и Българска стопанска камара. Съгласно разпоредбите на чл. 36 от Кодекса на труда представителността на тези организации изтича на 14 декември тази година. Според промяната удължаването е до 14 юни 2012 година.
Със законопроекта се променят и два срока, а именно - скъсяване на времето за произнасяне на Министерски съвет относно представителността на дадена организация от 3 на 2 месеца. От 3 на 4 месеца става срокът, с който организацията, кандидатстваща за представителност, може да подаде заявление до Министерски съвет.

Със законопроекта на Министерски съвет за промени в Кодекса за социално осигуряване, който също ще се гледа тази седмица в пленарна зала, ще се дебатира по увеличаването на "вдовишките" добавки от пенсията на починал съпруг от 20 на 26.5 %, считано от 1 септември 2011 година.


         11 юли 2011 година                                          Пресцентър на ГЕРБ - Русе

Няма коментари:

Публикуване на коментар